עבודה לכולם

עבודה והכשרות לכל סוגי האוכלוסיות בארץ

כיצד ניתן לעודד נגישות לבעלי מוגבלויות בישראל?

נגישות לבעלי מוגבלויות היא נושא מרכזי וחשוב ביותר בחברה הישראלית. מדובר בזכות בסיסית של כל אדם, ללא הבדל מוגבלות או מצב בריאותי, להשתתף באופן שוויוני בכל תחומי החיים. בשנים האחרונות חלה התקדמות משמעותית בתחום הנגישות בישראל, אך עדיין קיימים פערים וחסמים רבים בדרך לשילוב מלא של אנשים עם מוגבלויות בחברה.

נתונים ומידע על אנשים עם מוגבלויות בישראל

על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, נכון לשנת 2021 חיים בישראל כ-1.6 מיליון אנשים עם מוגבלות, המהווים כ-18% מהאוכלוסייה. מתוכם, כ-770 אלף הם בעלי מוגבלות חמורה המשפיעה משמעותית על תפקודם היומיומי. המוגבלויות השכיחות ביותר הן מוגבלויות פיזיות, בעיות ראייה ושמיעה, קשיי למידה ומוגבלויות נפשיות.

סקירת מצב נגישות המרחב הציבורי בישראל

המרחב הציבורי בישראל עובר בהדרגה התאמות נגישות, אך יש עוד כברת דרך ארוכה. סקר שנערך ב-2020 מצא כי רק כ-60% ממבני הציבור בישראל נגישים באופן מלא או חלקי לבעלי מוגבלויות. הבעיות העיקריות הן היעדר רמפות, מעליות ושירותים נגישים.

בתחבורה הציבורית חלה התקדמות עם הצטיידות באוטובוסים נגישים ורציפים מונמכים בתחנות רכבת, אך עדיין יש מחסור בהסעות מותאמות. גם בשטחים הפתוחים והגנים הציבוריים נעשות פעולות הנגשה כמו התקנת שבילים ומתקנים מונגשים, אך הן עדיין מצומצמות בהיקפן.

פערים וחסמים עיקריים בשילוב אנשים עם מוגבלויות בחברה

למרות ההתקדמות בחקיקה ובמודעות לנגישות, עדיין קיימים חסמים משמעותיים בשילוב מלא של אנשים עם מוגבלויות בחברה הישראלית. אחד הפערים הבולטים הוא בנגישות מבנים ותשתיות, כאשר עדיין יש מחסור ברמפות, מעליות ושירותים מונגשים במרחב הציבורי.

בנוסף, יש פערי נגישות בשירותים ציבוריים כמו חינוך, בריאות ותחבורה, עם מחסור במסגרות ייעודיות ובהתאמות נדרשות. גם בתחום התעסוקה, הקורסים והלימודים קיימים חסמים כגון סטיגמות, אפליה והיעדר התאמות במקומות עבודה רבים, המונעים שילוב יעיל של עובדים עם מוגבלויות.

חוקים ותקנות נגישות בישראל

בשנים האחרונות נעשתה התקדמות משמעותית בפיתוח תשתית משפטית לקידום נגישות בישראל. המסגרת החוקית המרכזית היא חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות שנחקק בשנת 1998. מאז עבר החוק שינויים ותיקונים רבים שהרחיבו את היקפי הנגישות הנדרשים במגוון תחומים.

חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות

חוק זה הוא הבסיס החוקי המרכזי להבטחת זכויותיהם של אנשים עם מוגבלויות בישראל. הוא קובע שלכל אדם עם מוגבלות יש זכות שווה להשתתפות פעילה בכל תחומי החיים, ומחייב הנגשה של שירותים ומתקנים ציבוריים כדי לאפשר נגישות מרבית.

בין העקרונות המרכזיים בחוק: איסור הפליה מחמת מוגבלות, מתן עדיפות לשילוב בקהילה על פני מסגרות נפרדות, וחובת ביצוע התאמות נגישות סבירות. החוק מקיף תחומים רבים כולל תעסוקה, חינוך, תחבורה ועוד.

תקנות הנגשת מבנים ומתקנים

במסגרת חוק השוויון, נקבעו תקנות מפורטות להנגשת מבני ציבור ומקומות המספקים שירות לציבור. התקנות מחייבות התאמות כמו בניית רמפות, התקנת מעליות, הנגשת שירותים ומתקני שירותים באופן שיאפשר לאנשים עם מוגבלויות לקבל שירות באופן עצמאי ושוויוני. חובות הנגישות מוחלות בהדרגה עם לוחות זמנים מוגדרים לביצוע.

התקנות קובעות פרמטרים טכניים ברורים למימוש הנגישות, כולל רוחב מינימלי של פתחים, שיפועי רמפות, גובה מתקנים וכדומה. הן מתייחסות למגוון רחב של שירותים ומתקנים ציבוריים כגון משרדי ממשלה, מרפאות, בתי עסק, בתי מלון ועוד.

חוק הנגשת אתרי אינטרנט ואפליקציות

בשנת 2017 נכנס לתוקפו תיקון 35 לחוק השוויון, שהתמקד בהנגשת טכנולוגיות מידע ותקשורת. החוק קובע חובת הנגשת אתרי אינטרנט ואפליקציות, ומפרט קווים מנחים טכניים ועקרונות עיצוב להנגשתם עבור משתמשים עם מגוון מוגבלויות.

החוק מחייב גופים ציבוריים ועסקים גדולים לבצע הנגשה מלאה של נכסיהם הדיגיטליים, ומציע הטבות מס לעסקים קטנים המבצעים התאמות נגישות. עקרונות ההנגשה כוללים אפשרות גישה מלאה באמצעות מקלדת, תיאורים טקסטואליים לתמונות, כתוביות לווידאו ועוד.

התאמות נגישות נדרשות במקומות עבודה

תיקון משמעותי לחוק שוויון זכויות עבר בשנת 2016, המתמקד בקידום תעסוקה של אנשים עם מוגבלויות. התיקון קובע שמעסיקים מחויבים לבצע התאמות סבירות במקומות העבודה עבור עובדים עם צרכים מיוחדים, כדי לאפשר להם למלא את תפקידם באופן מיטבי.

ההתאמות הנדרשות יכולות להיות פיזיות, כמו שינוי סידור הישיבה או רכישת ציוד מותאם אישית, או התאמות בתנאי ההעסקה כמו שעות עבודה גמישות והפסקות. מעסיקים זכאים למענקים ממשלתיים בגין ההתאמות. במקביל נאסרת כל אפליה בתעסוקה מחמת מוגבלות ונקבעו קנסות כבדים למפירי החוק.

שירותים ומשאבים לקידום נגישות לבעלי מוגבלויות

במקביל למסגרת החוקית, פועלים בישראל מגוון גופים וארגונים המספקים שירותים ותמיכה לאנשים עם מוגבלויות ומקדמים מימוש נגישות בפועל. בין הגורמים המרכזיים ניתן למנות את הממשלה, הרשויות המקומיות, ארגוני סנגור ועמותות.

ארגונים ועמותות לקידום זכויות אנשים עם מוגבלויות

בישראל פועלים עשרות ארגונים המייצגים את האינטרסים של בעלי מוגבלויות ונאבקים למען קידום זכויותיהם. הארגונים מספקים שירותי ייעוץ משפטי, מידע על זכויות, קבוצות תמיכה ועוד. ארגונים בולטים הם "אגודת החירשים בישראל", "אנוש", "אבוקת אור", "אופק" ו"אהבה".

הארגונים מקדמים מודעות ציבורית לצרכי הנגישות, מפעילים לחץ על מקבלי החלטות ליישום מדיניות מכלילה, ומפתחים תכניות ומודלים חדשניים לשילוב. הם פועלים בשיתוף פעולה עם הממסד מחד ומהווים גורם ביקורתי כלפיו מאידך.

מוקדי מידע ותמיכה ממשלתיים

משרדי הממשלה מפעילים מספר מוקדי מידע ייעודיים לטובת אנשים עם מוגבלויות. למשל, משרד המשפטים מפעיל את מרכז "נגישות ישראל" המספק מידע מקיף על חובות ההנגשה לפי חוק השוויון, וכן מעניק ייעוץ והדרכה לארגונים ועסקים בנושא.

המוסד לביטוח לאומי מפעיל את אתר "כל זכות" עם מידע מפורט על קצבאות וזכויות של אנשים עם מוגבלות. משרד העבודה והרווחה מנהל אתר "תעסוקה שווה" עם מידע על שילוב בתעסוקה, הכשרות מותאמות והזדמנויות תעסוקה.

שירותי סיוע ייעודיים לאנשים עם צרכים מיוחדים

בנוסף לשירותים "הרגילים" המונגשים לכלל האוכלוסייה, פועלים בישראל מגוון שירותים ספציפיים המיועדים לאנשים עם מוגבלויות ונותנים מענה מותאם לצרכים המיוחדים שלהם. שירותים אלה מוצעים על ידי גופים שונים – ממשלתיים, עירוניים וארגוני מגזר שלישי.

נגישות לבעלי מוגבלויות לשירות ברשויות ומשרדי ממשלה

חלק מהשירותים הייעודיים מוצעים על ידי הממשלה והרשויות המקומיות. לדוגמה, ברשויות רבות פועלים מרכזי שירות לאזרח שהונגשו פיזית וצוידו בעזרים כמו אמצעי תקשורת מותאמים למוגבלויות שמיעה וראייה. משרדי ממשלה ויחידות סמך מפעילים אגפי שירות המספקים מידע והכוונה למיצוי זכויות.

תרגום כתוביות

תרגום כתוביות הוא מרכיב חיוני בהנגשת תכנים אורקוליים לאנשים עם לקויות שמיעה ומסייע גם לאוכלוסיות נוספות כמו דוברי שפות זרות. התקדמות טכנולוגית ותקנות חדשות מחייבות הוספת כתוביות לתכני מדיה בשידורים ציבוריים ובפלטפורמות דיגיטליות, אך עדיין נדרשת הרחבת היישום לכלל התכנים.

לסיכום

נגישות נגישות לבעלי מוגבלויות במרחב הציבורי היא זכות בסיסית והכרחית לשילוב מלא של אנשים עם מוגבלויות בחברה הישראלית. למרות התקדמות חקיקתית והרחבת השירותים בשנים האחרונות, עדיין קיימים פערים משמעותיים שדורשים התייחסות. רק באמצעות מודעות ציבורית, אכיפה של חוקי הנגישות ושיתוף פעולה בין כל הגורמים הרלוונטיים נוכל ליצור חברה מכילה ושוויונית לכולם.

נגישות