60% מהמבוגרים אשר מאובחנים עם מוגבלות מובטלים. אולם, באמצעות תוכניות ממשלתיות לתעסוקה לצד עמותות המתמחות בליווי ניתן ואף רצוי להשתלב בשוק התעסוקה ובמגוון משרות. כל הפרטים אודות תוכניות לתעסוקה – בסקירה הבאה.
שילוב בעלי מוגבלויות בשוק התעסוקה: תוכניות מהפכניות
הנתונים לגבי שילוב בעלי מוגבלות בשוק התעסוקה מדירים שינה: למעשה, מעל ל-60% מבעלי המוגבלות מוגדרים כמובטלים ולמעשה מוצאים את עצמם שנים רבות ללא כל תעסוקה. מרבית החסמים העומדים בפני בעלי מוגבלות נובעים מתוך חוסר ידע וכן חשש מסטיגמות של החברה, בשל הלקות. עם זאת, בשנים האחרונות נפתחו לא מעט תוכניות שמטרתן היא לשלב בעלי מוגבלות בשוק התעסוקה, וזאת באמצעות התאמה אישית של מקום העבודה ללקות עצמה. מאחר ובעלי מוגבלות מתמודדים עם מוגבלות ונזקקים להתאמות אישית, ניתן לנצל את התוכניות המותאמות לבעלי מוגבלות לטובת השתלבות בשוק התעסוקה, באמצעות מתן כלים מקצועיים הכוללים גם בין היתר הכנה מתאימה וכן רכז תעסוקתי המלווה לכל אורך תהליך המיון. מאחר ומעסיקים במשק הישראלי משוועים לעובדים, ניתן בהחלט לומר כי אנו נמצאים בתחילתה של מהפכה – בשל הביקוש ההולך וגובר לשילוב של בעלי מוגבלויות במקומות העבודה, באופן חלקי או אפילו מלא.
תוכניות ממשלתיות לשילוב בעלי מוגבלות
משרד העבודה הרווחה והשירותים החברתיים מספק לבעלי מוגבלות אפשרות לתעסוקה שווה, ללא עלות ועם שימת דגש על ליווי אישי המתבצע לטובת מיצוי זכויות וכן השמה במקום עבודה התואם את הכישורים. דרך התוכנית ניתן לקבל מידע אודות מגוון הכשרות ממשלתיות שבמסגרתן ניתן להשתלב בשוק העבודה, במסגרת של התאמה אישית ועם שימת דגש על בניה של תכנית אישית שנועדה לבחון את תחום התעסוקה שיכול להתאים, הרשמה להכשרה מקצועית או סדנה בתחום ובהתאם לכך גם השתלבות במקום העבודה. מעבר לתהליך ההשמה, הרכז המקצועי מלווה לכל אורך השנה הראשונה מתוך מטרה ליצור מערך תמיכה וסיוע. מדובר בתוכנית מצוינת המאפשרת לבעלי מוגבלות לקבל הזדמנות לקבל הכשרה מסובסדת או ללא עלות, בנוסף לסדנאות נוספות אותן ניתן להשלים בהתאם לסוג המוגבלות לטובת הכנה אידיאלית לשוק התעסוקה.
תוכניות תעסוקה מטעם עמותות
בישראל פועלות לא מעט עמותות המעניקות ליווי ותמיכה לאנשים עם מוגבלות לטובת שילוב בתעסוקה רגילה או בתעסוקה נתמכת. העמותות פרוסות בכל רחבי הארץ ומציעות הכשרה תעסוקתית המתבצעת באמצעות אנשי מקצוע כמו עובדים סוציאליים וכן מתנדבים אשר מתגייסים למען יצירת הזדמנויות לטובת בעלי מוגבלויות, במגוון תחומים ועם שימת דגש על גיוס למקום עבודה המותאם למוגבלות עצמה. כך לדוגמה, בעלי מוגבלות נפשית יכולים לקבל סיוע מטעם עמותת איכות בשיקום המתמחה בגיוס והשמה בתעסוקה מעורבת או רגילה. גם האגודה למען העיוור מציעה אפשרות להשתלבות בעבודה, כאשר באתר של משרד העבודה והרווחה ניתן לקבל מידע אודות העמותות ותחום פעילותן, בהתאם לסוג המוגבלות.