עבודה לכולם

עבודה והכשרות לכל סוגי האוכלוסיות בארץ

מקבלים מענה נפשי לאחר שעות שעבודה: מהו טיפול CBT?

עבור רבים החיים מציבים אתגרים נפשיים לא פשוטים, לעתים באופן מתמשך. הדבר עשוי להתרחש על רקע נסיבות רבות והוא גם מושפע כמובן מהאופי המיוחד של כל אדם. למשל אדם שעובד בסביבת עבודה שמעמיסה עליו נפשית מסיבה כזו או אחרת והוא גם נמצא בכל יום במצבי הלחץ, בהיקף שעות גבוה יחסית. יש לכך פתרון! ואין צורך בהכרח לחפש עבודה אחרת, לעבור טיפול פסיכולוגי רב שנים או להיות תלוי בתרופות. הכירו את טיפולי ה-CBT.

CBT במבט על

CBT הם ראשי התיבות של המונח Cognitive Behavioral Therapy. המילה Cognitive מתייחסת לכך שהשיטה עושה שימוש בטכניקות של טיפול קוגנטיבי. המילה behavioral מתייחסת באופן דומה לשיטות מתחום הטיפול ההתנהגותי. CBT משלבת את שני התחומים. באמצעות שיטת הטיפול הזו, ניתן לטפל ביעילות רבה יחסית, בשורה ארוכה של מצבים נפשיים שליליים. זאת, כולל מצבי חרדה ופאניקה, דיכאון והפרעות אכילה, פוביה חברתית, הפרעת דחק פוסט-טראומטית, הפרעות כפייתיות וחרדה כללית מפושטת.

כיצד זה עובד?

CBT נוקטת בגישת טיפול, אשר מתמקדת בשינוי תפיסות שליליות. הכוונה לאמונות אישיות ומחשבות מסוימות, אשר גורמות למצבים הנפשיים אשר מציקים לאדם. מדובר על שינוי התפיסות ולא שינוי הנסיבות שמטרידות את האדם, מאחר שהגישה לדברים היא זו שקובעת את מידת הסבל הנפשי. למעשה, ישנו תהליך אופייני, שבו התפיסות של האדם והנסיבות שבהן הוא נמצא, גורמות להעלאת מחשבות שליליות, אשר גורמות לתחושה שלילית ולא רצויה. כמובן, הכול עשוי להיות גם ההיפך – לכיוון החיובי. ראיית הדברים הזו היא נקודת המוצא של שיטת CBT, ממנה נובעים ההיבטים המעשיים שעליהם נרחיב כעת.

 

עוד כמה מאפיינים מרכזיים

שיטת CBT מיוחדת, בין השאר בהיבטים הבאים:

  • גישה מעשית – CBT ממוקדת מאוד במצב הנוכחי, בהווה ובמה שניתן לעשות בפועל בכדי לשפר את הדברים. אין כאן ניתוח עומק של אירועי העבר, אשר רבים מקשרים לטיפול פסיכולוגי.
  • טיפול מהיר – לרוב, הטיפול דורש בכללו רק 12 מפגשים. במונחים של טיפול פסיכולוגי, זה מהיר! המהירות מתבטאת גם בשלב הראשוני של האבחון, אשר מתבצע בפגישה אחת, עם ראיון ומילוי שאלונים. היקפו הקצר של הטיפול מקל מבחינה כספית וגם על שילובו בחיי היום יום.
  • הפעלת המטופל – למטופל יש בגישה זו תפקיד פעיל מאוד. הוא מקבל הסבר תיאורטי על מצבו, כפי שהפסיכולוג ניתח אותו. כמו כן, הוא מקבל הנחיות כיצד להתמודד עם המצבים שמעיקים עליו. לשם ההמחשה, נאמר שמדובר למשל על עימות בעבודה מול מנהל שאחראי עליו, אשר נוטה לחזור לעתים קרובות ונתפס אצלו באופן שלילי מאוד. ייתכן שהמצב מעלה כעסים, חרדות לגבי סכנת פיטורים, מחשבות שנובעות מדימוי עצמי נמוך וכדומה. בעזרת המודעות למתרחש בנפשו, ההבנה שניתן לשנות את הגישה והעצות כיצד להתמודד יותר טוב, המטופל יוכל כעת לנצל את המצב בכדי לעזור לעצמו.
  • פידבק ושיפור מתמשך – השלב שציינו קודם מקדם מודעות למצב והבנתו. ההתמודדות הפעילה של המטופל בהמשך לכך, מקדמת אצלו שינוי חיובי הדרגתי. המטופל גם מתבקש לתעד את מה שעובר עליו בכל יום, בכל הנוגע למצבים שהטיפול עוסק בהם. הוא חוזר עם תיעוד זה לטיפולי ההמשך ואז עשוי לקבל תובנות והנחיות נוספות. כך נוצר תהליך מהיר יחסית, של מודעות, מאמץ לשנות, שינוי הדרגתי, חיזוק מחשבות ודפוסי התנהגות חיוביים ושיפור כללי של המצב הנפשי.

 

לסיכום

לכל מי שסובלים מהמטרדים הנפשיים שציינו בהתחלה, כדאי לעזור לעצמם, בכך שייפנו לסיוע מקצועי. CBT עשוי להיות המענה המתאים ביותר לכך.

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

 

נגישות