היחסים בין מכונות לבין בני אדם היו תמיד מורכבים ודינאמיים. כלומר, כאלה שמתפתחים בהתמדה ומשנים את שוק העבודה. באופן מיוחד, רואים זאת סביב התחומים הטכניים של אוטומציה ורובוטיקה. מהם ההבדלים בין שני תחומים אלה? כיצד הם משפיעים על שוק העבודה כיום? ולאן כל זה מתפתח? זו היא סקירה קצרה, שתנסה להסביר ולצפות לעתיד.
מאוטומציה ועד לרובוטיקה
עולם הטכנולוגיה התקדם במשך מאות שנים, בהדרגה. במאות האחרונות, ראינו זינוק בקצב התקדמות זה, עם כמה מהפכות תעשייתיות בולטות. מהפכות אלה הגיעו מבחינה מסוימת לשיאן עם התפתחות האוטומציה, כולל ביישומה בתחום הרובוטיקה. על ידי מציאת שימושים שונים עבור הטכנולוגיה הזאת, עסקים השיגו ועדיין משיגים יתרונות רבים, אותם נפרט בהמשך. במקביל, ההתפתחויות הטכניות גם הובילו באופן בלתי נמנע להשלכות שונות על שוק העבודה. מחד, היו ועדיין ישנם חששות בנוסח "הרובוטים יחליפו את כולנו”. מאידך ובפועל, הסתבר שהעניינים קצת (או הרבה) יותר מורכבים. אך ראשית, מדוע בכלל להשקיע באוטומציה וברובוטיקה?
מדוע עסקים משתמשים בכך?
אוטומציה ורובוטיקה מספקים את היתרונות הבאים:
- יתרון תחרותי – יתרון תחרותי פוטנציאלי, ביחס לעסקים מקבילים שמבוססים רק על עבודה אנושית ידנית.
- צמצום עלויות – יכולת לבצע את אותם הדברים, בעלות נמוכה יותר. הדבר תלוי בפרמטרים רבים אגב ואיננו תוצאה אוטומטית של יישום טכנולוגיות אלה.
- חסכון בזמן – יכולת לבצע את אותן הפעולות, מהר יותר. או לבצע עבודה רבה יותר, בכל זמן נתון.
- חסכון בכוח אדם – צמצום הצורך בכוח אדם. גם היבט זה לא מתקבל באופן אוטומטי או תמיד.
- דיוק – רובוטים ומכונות אוטומטיות מסוגלים לעבוד בדיוק רב יותר מאשר האדם.
- פתרון לסביבות מסוכנות – מכונות ניתנות לבנייה, גם באופן שיאפשר להן לתפקד בתנאים אשר מסוכנים לבני אדם.
ההשפעה על שוק העבודה
כאמור, ההשפעה של האוטומציה והרובוטיקה על שוק העבודה היא מורכבת. מחד, ישנו האפקט המיידי והישיר, של החלפת עובד אנושי. מאידך, מכונות אלה בעצמן, מעלות צורך בעובדים לתפקידים חדשים! מאחר ש
- מישהו צריך לתכנן אותן – מי מתכנן רובוטים? זו היא משימה מורכבת, שמחייבת עבודה של מהנדסים מתחומי התמחות שונים.
- מישהו צריך לבנות אותן – הרובוטים הם בעצמם מוצר, אשר יש לייצר ולהרכיב. כמובן, ייתכן שחלק מעבודה זו תבוצע בעצמה על ידי רובוטים..
- מישהו צריך למכור אותם – אנשים לא בונים לעצמם רובוטים עסקיים לבד. לכן, דרוש יצרן רובוטים וגם מי שמוכרים אותם.
- מישהו צריך לסייע להטמעה – כאשר עסק רוכש רובוט, מי ידריך אותו על כך? מי יספק לכך תמיכה טכנית? מי יהיה ממונה בעסק על השימוש השוטף ברובוט?
יש גם היבט, של רובוטים אשר עובדים יחד עם עובדים אנושיים. הם מכונים בשם קובוטים, collaborative robot או רובוט שיתופי.
כל הנקודות האלה ביחד ונקודות נוספות, יוצרים תמונה מורכבת למדי. בשורה התחתונה, רואים בשוק העבודה שינוי בדרכים רבות ומורכבות, בהשפעת האוטומציה והרובוטיקה.
במבט לעתיד
כבר כיום ובהתמדה, רואים התפתחויות חדשות שעשויות להוסיף ולשנות את התמונה. לשם ההמחשה: רחפנים הפכו למוצר נפוץ וזול יחסית ומשלבים בהם גם אוטומציה מסוגים שונים. כך רחפן יכול למשל, לחזור באופן אוטומטי למפעיליו במקרה של תקלה. ככל שטכנולוגיות חדשות מפותחות ומשתכללות, כך נמצאות דרכים חדשות ליישם אותן בעסקים. בחלק מהמקרים רואים שימוש באוטומציה. במקרים אחרים ממש ברובוטיקה, אם כי רובוטים הם עדיין סוג מוצר יקר יחסית.
לסיכום
לא ניתן לדעת בוודאות כיצד הדברים יתפתחו. אך לאור ניסיון העבר, ניתן להניח שנוסיף לראות שינוי מתמיד בשוק העבודה, בהשפעת האוטומציה והרובוטיקה.