עבודה לכולם

עבודה והכשרות לכל סוגי האוכלוסיות בארץ

עובדים בעמותה ללא מטרות רווח? כל המידע שחשוב לדעת על תקורות

ניהול כספי של עמותה הוא דבר חשוב ביותר והוא כולל פרטים רבים שיש להכיר, להבין ולטפל בהם כראוי. אחד מהפרטים האלה, הוא נושא התקורות. מהן תקורות? ומה זה אומר עבור מי שעובדים בעמותה ללא מטרות רווח? הנושא עשוי להיות מבלבל מעט, אז בואו נעשה בכך סדר וננסה להבהיר ולחדד את הדברים.

מהן הוצאות תקורה?

ראשית, חשוב להגדיר ולהבין את המונח היטב, מאחר שהוא כאמור מעט מבלבל. אנו מדברים על הוצאות כספיות של העמותה, אך לא על כל הוצאה. הוצאות תקורה הן הוצאות, אשר לא קשורות ישירות לפעילות העיקרית של העמותה. ניקח לדוגמה עמותה, אשר מכינה ומפיצה ארוחות עבור משפחות של חולים, בכדי להקל עליהן. המטבח של העמותה מכין כל ארוחה אחת כזו בעלות מסוימת, אשר כוללת את עלות החומרים, עלות שעות העבודה של הטבחים וכדומה. אלה הוצאות אשר הולכות ישירות ליצירת הארוחה. כלומר, ישירות לפעילות העיקרית של העמותה. זו היא דוגמה, להוצאות שאינן הוצאות תקורה. אך במקביל, אותה עמותה היא בעלת הוצאות רבות נוספות, כגון שכר הדירה עבור המבנה אשר ממנו העמותה פועלת. דוגמה אחרת: התשלום למשרד הנהלת החשבונות שמטפל בענייני העמותה. אלה שני סוגי תשלום, אשר אינם הולכים ישירות ובאופן ספציפי ל"ייצור” של ארוחה כזו או אחרת. למרות זאת, אלה כמובן הוצאות חיוניות לפעילות העמותה השוטפת בכלל. לכן, הוצאות אלה מוגדרות כ"הוצאות תקורה". ההבדל בין סוגי ההוצאות עשוי להראות שולי וקטן. אבל בפועל, יש לו השלכות חשובות שמייד נציג. לפני כן, בואו נראה עוד כמה נקודות, מדוע נושא הוצאות התקורה מורכב:

 

 

לא פשוט כפי שזה נשמע

  • גובה הוצאות התקורה משתנה עם הזמן – אלה לא הוצאות קבועות. הוצאות כמו חשמל, מים או גז למשל, עשויות להשתנות מאוד מחודש לחודש ומשנה לשנה. זאת, בהתאם לשינויים באופי והיקף פעילות העמותה, כמו גם לאור שינויים אצל נותני השירותים האלה ומסיבות כלכליות נוספות.
  • קל שלא לשים לב אליהן – כאמור, אלה לא הוצאות ישירות על פעילות הליבה של העמותה. מה גם, שהוצאות כמו שכר דירה לרוב יוצאות באופן אוטומטי, למשל דרך הוראת קבע בחשבון הבנק של העמותה. כך שקל שלא לשים לב אליהן.
  • הן לא כלולות במחיר – בעסקים רגילים (בשונה מעמותות ללא כוונת רווח), מתמחרים מוצרים ושירותים תוך התחשבות גם בתקורות. אך עמותה ללא כוונת רווח לא מתמחרת את מוצריה ושירותיה! היא בדרך כלל מספקת אותם בחינם. זו היא סיבה נוספת, מדוע התקורות עלולות ליפול בין הכיסאות – לא לקבל את תשומת הלב הראויה.

ההשלכות הכספיות

עמותות אמנם אינן עסקים רגילים, אך גם בהן חיוני והכרחי לבצע ניהול כספי תקין ומקצועי. זה אומר גם לקחת בחשבון, את התקורות ואת ההשלכות שלהן על מצבה הכספי של העמותה בכל נקודת זמן. עמותה ללא כוונת רווח לא מחפשת השגת רווחים, אבל היא חייבת שהכנסותיה תהיינה גבוהות יותר מהוצאותיה או לפחות לא נמוכות מהן. זהו כמובן נושא דינאמי וכאן נכנס לתמונה בין השאר היבט ניהול תזרים המזומנים. התנהלות כספית טובה בעמותות, כמו בכל עסק, תחייב מבחינה זו (ובכלל) ניהול כספי יסודי ומתמשך. זה אומר לכלול תמיד גם את היבט התקורות בהערכת מצב העמותה ובחשיבה קדימה מבחינת תחזית תזרים מזומנים. כי עם כל הרצון הטוב ורוח ההתנדבות, הכסף דרוש לעמותות לשם תפקוד תקין ויעיל באופן שוטף.

לסיכום

מודעות לנושא הוצאות התקורה, תסייע לכם להתנהל כספית בעמותה בצורה מיטבית.

נגישות